ologowanie8

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania
Kalendarz
wrzesień 2024
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Zaproszenie na warsztaty wędliniarskie „Innowacje w przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego”

Print Friendly, PDF & Email

Logo: Unii Europejskiej, SIR, KSOW, PROW 214-2020

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” 
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej 
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

 

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, serdecznie zaprasza na warsztaty wędliniarskie pt. „Innowacje w przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego”

Data i miejsce warsztatów: 19-20 maj 2021 r. – Łubinowe Wzgórze | Eko Resort & Natural SPA Łąki 45A, 24-160 Nałęczów

Przedsięwzięcie wpisuje się w zadanie Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Celem operacji jest wspieranie rozwoju innowacyjnej przedsiębiorczości na obszarach wiejskich Lubelszczyzny w zakresie przetwórstwa mięsa poprzez podnoszenie wiedzy i umiejętności w obszarze lokalnego przetwórstwa, zachęcanie do tworzenia partnerstw podejmujących wspólne innowacyjne przedsięwzięcia w zakresie produkcji, promocji, certyfikacji i wprowadzania do obrotu regionalnej żywności wysokiej jakości. Warsztaty obejmują poznawanie oryginalnych starych receptur i nowych technologii masarskich. Niektóre z nich są chronione przed zapomnieniem i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na kursie dla początkujących można nauczyć się wyrobu wędlin domowym sposobem. Jest to bardzo przydatne w dobie wysoko przetwarzanych wyrobów masarskich, których jakość jest zaniżana, aby obniżyć koszty produkcji. Zdobyta wiedza teoretyczna i praktyczna z pewnością odmieni dotychczasowy sposób życia i odżywiania. Realizacja operacji pozwoli na poszerzenie wiedzy na temat możliwości przetwórstwa produktów wytwarzanych w małych gospodarstwach, poznanie innowacyjnych możliwości jakie daje przetwórstwo, zapoznanie z wybranymi przykładami dobrych praktyk, umożliwi określonej grupie odbiorców poznanie nowych technologii związanych z wytwarzaniem i sprzedażą produktów na poziomie gospodarstwa, a także da możliwość ich zaadaptowania do potrzeb własnego rozwoju.

Warsztaty będą prowadzone przez Panią Joannę Włodarską z Akademii Siedliska pod Lipami. Link do strony Akademii:  https://www.akademiasiedliska.pl/

Do udziału w warsztatach zapraszamy rolników z terenu województwa lubelskiego zajmujących się przetwórstwem mięsa lub zainteresowanych podjęciem takiej działalności.

Ilość miejsc ograniczona. Zgłoszenia przyjmujemy do dnia 13 maj 2021r. na adres e-mail: mtarkowska@lodr.konskowola.pl lub mseroka@lodr.konskowola.pl

Kontakt w sprawie udziału w warsztatach:

Małgorzata Seroka tel: 603 555 418

Małgorzata Tarkowska tel: 697 308 333

Do pobrania:

Karta zgłoszeniowa

Program warsztatów

Archiwum strony LGD

minrol230-150x150

arimr230-150x150

UMWL1

logo-277

baner_lewy

kajakiempowieprzu

Użytkownicy na stronie
Aktualnie online: 3
Dzisiaj: 33
W sumie: 461298