Kolejne warsztaty kulinarne odbyły się w Sobieszynie gm. Ułęż. Celem projektu było poznanie potraw tradycyjnych Ziemi Ułęskiej. Była to też okazja do wspomnień o dawnej kuchni i zwyczajach żywieniowych. W trakcie zajęć uczestnicy nauczyli się pieczenia chleba oraz przygotowania zakwasu do chleba. Poznali tajniki przygotowania smacznych pierogów z kapustą i grzybami, placków ziemniaczanych z gulaszem a także makaronu z serem kraszonych skwarkami. Podczas warsztatu uczestnicy projektu poznali sposoby robienia dobrego ciasta, techniki wyrabiania, lepienia, czy finalnego przygotowywania pierogów.
Podsumowaniem warsztatów była degustacja przygotowanych potraw. Była to też okazja do zdobycia nowych umiejętności i poznania zwyczajów kulinarnych kuchni regionalnej.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.