ologowanie8

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania

Warsztaty kulinarne w Sobieszynie

Print Friendly, PDF & Email

Kolejne warsztaty kulinarne odbyły się w Sobieszynie gm. Ułęż.  Celem projektu było poznanie potraw tradycyjnych Ziemi Ułęskiej.  Była to też  okazja do wspomnień  o   dawnej kuchni i zwyczajach żywieniowych.    W trakcie zajęć uczestnicy nauczyli się pieczenia chleba oraz przygotowania zakwasu do chleba. Poznali tajniki przygotowania smacznych pierogów z kapustą i grzybami, placków ziemniaczanych z gulaszem a także makaronu z serem kraszonych skwarkami. Podczas warsztatu uczestnicy projektu poznali sposoby robienia dobrego ciasta, techniki wyrabiania, lepienia, czy finalnego przygotowywania pierogów.

Podsumowaniem warsztatów była degustacja przygotowanych potraw. Była to też okazja do zdobycia nowych umiejętności i poznania zwyczajów kulinarnych kuchni regionalnej.

Anna Wąsowska

Prezes Zarządu

 

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Archiwum strony LGD

minrol230-150x150

arimr230-150x150

UMWL1

logo-277

baner_lewy

kajakiempowieprzu

Użytkownicy na stronie
Aktualnie online: 1
Dzisiaj: 72
W sumie: 451274