Za nami warsztaty z kuchni regionalnej, które odbyły się w miejscowości Paprotnia gm. Stężyca. Ten rodzaj działania to nie tylko forma rekreacji, podniesienia wiedzy i umiejętności, ale też integracja i aktywizacja społeczności lokalnej, umiejętność pracy w grupie. Była to też okazja do wspomnień, opowieści o dawnej kulturze i tradycji. W trakcie zajęć kulinarnych uczestnicy poznali przepisy i przygotowali tradycyjne dania z lokalnych produktów. Efektem pracy były pyszne potrawy i wielka satysfakcja uczestników. Grupa przygotowała tradycyjne racuchy z jabłkiem, zupę z pora, karczek w cebuli, pieczonego kurczaka oraz tort owocowy. Zwieńczeniem spotkania kulinarnego była wspólna degustacja i śpiew. Spotkanie było wspaniałą zabawą połączoną z nauką i sztuką kulinarną.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.