Cykl warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu pn. „Promocja walorów turystycznych obszaru” zakończył się w miejscowości Nowodwór w dniu 11.05 br. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z kuchnią tradycyjną, zwyczajami i przyzwyczajeniami żywnościowymi z przeszłości. Kuchnia tradycyjna jako produkt lokalny może być wykorzystany dla rozwoju gospodarczego obszaru. W ramach zajęć praktycznych zostały przygotowane tradycyjne dania: pierogi z serem i miętą, pierogi z kapustą i grzybami, zupę rybną, karkówkę pieczoną, bociany, szarlotkę tradycyjną. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.