Warsztaty kulinarne odbyły się w miejscowości Czernic gm. Kłoczew. Celem projektu jest rozwój turystyczny obszaru w oparciu o dziedzictwo kulinarne, które jest istotnym elementem rozwoju turystycznego obszaru i budowy marki turystycznej. Należy zauważyć, że turystyka kulinarna staje się coraz bardziej popularna. Turyści chętnie przyjeżdżają tam gdzie są odmienne zwyczaje, aby poznać tradycje, zetknąć się z kulturą lokalną oraz kuchnią lokalną, charakterystyczną dla danego obszaru. Po zakończonych warsztatach nastąpiła degustacja przygotowanych potraw. Zajęcia były również okazją do integracji społeczności lokalnej.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.