Żurek na zakwasie, pierogi z kapustą, pierogi z mięsem, gołąbki z kaszy jaglanej w sosie grzybowym, racuchy to dania przygotowane podczas warsztatów kulinarnych w Leopoldowie. Pod przewodnictwem Pań z KGW Leopoldów, Uczestnicy projektu mogli poznać i wykonać potrawy według starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Poznali tajniki kuchni regionalnej, których nie można poszukać w książkach kucharskich. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem. Wśród uczestników nie zabrakło odważnych Panów, którzy chętnie wykonywali powierzone zadania. Potrawy zostały wykonane z występujących w gminie Ryki produktów pochodzących z lokalnych upraw i hodowli. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw i wspólnym śpiewem ludowych piosenek.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.