W dniu 13 kwietnia b.r. w Dęblinie oraz Czernicu gm. Kłoczew odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu kuchni regionalnej. W warsztatach udział wzięli mieszkańcy miasta Dęblin oraz gminy Kłoczew, którzy chcieli poszerzyć swoją wiedzę kulinarną. Zajęcia rozpoczęły się od zaprezentowania i zapoznania uczestników. Następnie prowadzący warsztaty omówili zasady kuchni regionalnej oraz przepisy potraw. Omówione zostały charakterystyczne cechy kuchni tradycyjnej a przede wszystkim podkreślono, iż jest ważnym składnikiem dziedzictwa narodowego oraz wpływa na rozwój turystyczny obszaru. Uczestnicy projektu przystąpili pod kierunkiem prowadzącego do samodzielnego przygotowywania potraw tradycyjnych. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.