Za nami wizyta studyjna na obszarze włoskiego partnera projektu współpracy GAL del Ducato, która dobyła się w dniach 13-18 maja br. w ramach projektu współpracy pn. „Turystyka-Przedsiębiorczość – Promocja”. W wizycie udział wzięło 50 osób z obszaru LGD „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” oraz LGD „Leśny Krąg” reprezentujących organizacje pozarządowe, samorząd, przedsiębiorców, mieszkańców, producentów produktów lokalnych. Uczestnicy wyjazdu podnieśli wiedzę w zakresie promocji zasobów historycznych i przyrodniczych, walorów turystycznych obszaru, produkcji, promocji i sprzedaży produktu lokalnego, rozwoju przedsiębiorczości w zakresie rozwoju turystycznego obszaru.
Podczas spotkań z przedstawicielami gmin włoskich zostały wymienione dotychczasowe doświadczenia w zakresie promocji i rozwoju obszarów wiejskich.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Jednym z działań projektu współpracy pn. „Promocja walorów turystycznych obszaru ” jest utworzenie Regionalnego Muzeum Ceglarstwa. Muzeum zostało utworzone przy obiekcie starej cegielni, w której niegdyś odbywała się produkcja cegły. W ramach projektu wybudowane zostały wiaty, w których przechowywane są eksponaty, świadczące o historii tego miejsca.
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie LGD „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”, współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach podziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Cykl warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu pn. „Promocja walorów turystycznych obszaru” zakończył się w miejscowości Nowodwór w dniu 11.05 br. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z kuchnią tradycyjną, zwyczajami i przyzwyczajeniami żywnościowymi z przeszłości. Kuchnia tradycyjna jako produkt lokalny może być wykorzystany dla rozwoju gospodarczego obszaru. W ramach zajęć praktycznych zostały przygotowane tradycyjne dania: pierogi z serem i miętą, pierogi z kapustą i grzybami, zupę rybną, karkówkę pieczoną, bociany, szarlotkę tradycyjną. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Kolejne warsztaty kulinarne odbyły się w miejscowości Krasnogliny, w których udział wzięli mieszkańcy gminy Ryki, chcący poszerzać swoje umiejętności kulinarne. Warsztaty składały się z części teoretycznej oraz praktycznej. W części teoretycznej, uczestnicy dowiedzieli się o zasadach kuchni regionalnej. W części praktycznej przygotowane zostały smaczne potrawy: marchwianka, świeżonka, łazanki z mięsem, rolada z kurczaka oraz strucla makowa. Ten rodzaj aktywności to nie tylko wzbogacenie umiejętności kulinarnych ale też integracja społeczności lokalnej i umiejętność pracy w zespole. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez uczestników potraw.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” w ramach projektu współpracy pn. „Turystyka rowerowa – rozwój i promocja regionu w oparciu o lokalne zasoby” z Lokalną Grupą Działania „Owocowy Szlak”, Lokalną Grupą Działania „Doliną Wieprza i Leśnym Szlakiem”, Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Jagiellońska Przystań”, Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Trygon – Rozwój i Innowacja” wydała przewodnik rowerowy w języku polskim i angielskim jako produkt turystyczny sieciowy, obejmujący obszary Lokalnych Strategii Rozwoju, opracowanych przez Partnerów projektu.
Turystyka rowerowa jest jednym ze sposobów spędzenia aktywnie wolnego czasu. Jest doskonałym sposobem na relaks, dbałość o sprawność fizyczną.
Publikację można pobrać nieodpłatnie w biurze LGD w Rykach przy ul. Żytniej 8 oraz w siedzibach Partnerów projektu.
Wąsowska Anna
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Żurek na zakwasie, pierogi z kapustą, pierogi z mięsem, gołąbki z kaszy jaglanej w sosie grzybowym, racuchy to dania przygotowane podczas warsztatów kulinarnych w Leopoldowie. Pod przewodnictwem Pań z KGW Leopoldów, Uczestnicy projektu mogli poznać i wykonać potrawy według starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Poznali tajniki kuchni regionalnej, których nie można poszukać w książkach kucharskich. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem. Wśród uczestników nie zabrakło odważnych Panów, którzy chętnie wykonywali powierzone zadania. Potrawy zostały wykonane z występujących w gminie Ryki produktów pochodzących z lokalnych upraw i hodowli. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw i wspólnym śpiewem ludowych piosenek.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Warsztaty kulinarne odbyły się w miejscowości Czernic gm. Kłoczew. Celem projektu jest rozwój turystyczny obszaru w oparciu o dziedzictwo kulinarne, które jest istotnym elementem rozwoju turystycznego obszaru i budowy marki turystycznej. Należy zauważyć, że turystyka kulinarna staje się coraz bardziej popularna. Turyści chętnie przyjeżdżają tam gdzie są odmienne zwyczaje, aby poznać tradycje, zetknąć się z kulturą lokalną oraz kuchnią lokalną, charakterystyczną dla danego obszaru. Po zakończonych warsztatach nastąpiła degustacja przygotowanych potraw. Zajęcia były również okazją do integracji społeczności lokalnej.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W dniu 13 kwietnia b.r. w Dęblinie oraz Czernicu gm. Kłoczew odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu kuchni regionalnej. W warsztatach udział wzięli mieszkańcy miasta Dęblin oraz gminy Kłoczew, którzy chcieli poszerzyć swoją wiedzę kulinarną. Zajęcia rozpoczęły się od zaprezentowania i zapoznania uczestników. Następnie prowadzący warsztaty omówili zasady kuchni regionalnej oraz przepisy potraw. Omówione zostały charakterystyczne cechy kuchni tradycyjnej a przede wszystkim podkreślono, iż jest ważnym składnikiem dziedzictwa narodowego oraz wpływa na rozwój turystyczny obszaru. Uczestnicy projektu przystąpili pod kierunkiem prowadzącego do samodzielnego przygotowywania potraw tradycyjnych. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.
Anna Wąsowska
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W ramach realizowanego projektu współpracy pn. „Turystyka rowerowa – rozwój i promocja regionu w oparciu o lokalne zasoby” wyznaczony został szlak rowerowy na terenie Gminy Ułęż. Początek szlaku rowerowego rozpoczyna się w miejscowości Sarny i kończy się w Lendzie Ruskim. Szlak został wyznaczony zgodnie z „Koncepcją szlaków rowerowych”. W szczególności są to szlak niebieski o długości ok. 26,9 km i szlak zielony o długości ok. 1,2 km.
Wąsowska Anna
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W dniu 25 października 2023 r. została podpisana umowa na realizacje projektu współpracy pn. „Turystyka-Przedsiębiorczość-Promocja ” o akronimie TPP. Projekt realizowany jest w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania „Leśny Krąg” z Janowa Lubelskiego oraz Lokalną Grupą Działania DEL DUCATO z Włoch.
Celem projektu jest wsparcie rozwoju przedsiębiorczości w oparciu o zasoby przyrodnicze, kulturowe i historyczne.
Projekt realizuje cele Lokalnej Strategii Rozwoju: Cel ogólny 2: Poprawa poziomu i jakości życia mieszkańców, Cel szczegółowy 2: Tworzenie sprzyjających warunków dla rozwoju działalności gospodarczej, Cel szczegółowy 4: Zachowanie dziedzictwa lokalnego i promocja obszaru w oparciu o uwarunkowania przyrodnicze, historyczne i dziedzictwo kulturowe, Przedsięwzięcie 4.5 : Rozwój turystyczny obszaru.
W ramach projektu LGD „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” będzie realizować działania:
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał opracowany przez Stowarzyszenie LGD „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”, współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach podziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.