ologowanie8

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania
Kalendarz
wrzesień 2024
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

PROW 2014-2020

Zaproszenie na posiedzenie Rady

Print Friendly, PDF & Email

Ryki, dnia 29 lipca 2024 r.

 

 

Przewodniczący Rady Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” zaprasza na Posiedzenie Rady.

Posiedzenie Rady odbędzie się w dniu 5 sierpnia 2024 r. o godz. 15.30 w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Rykach. (ul. Karola Wojtyły 29).

Porządek posiedzenia:

  1. Otwarcie zebrania.
  2. Stwierdzenie quorum.
  3. Przyjęcie porządku zebrania.
  4. Przyjęcie protokołu z poprzedniego posiedzenia.
  5. Wybór Członków Komisji Skrutacyjnej.
  6. Rozpatrzenie wniosku o wydanie opinii w sprawie wprowadzenia zmian w umowie Nr 02236-6935-UM0314059/23 zawartej w dniu 22 sierpnia 2023 r. w zakresie zmiany terminu rozliczenia zadania.
  7. Dyskusja, wnioski i zapytania.
  8. Zamknięcie posiedzenia.

 

Wszystkie materiały dla Członków Rady dostępne są w Biurze Stowarzyszenia od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 16.00.

Wizyta w GAL del Ducato

Print Friendly, PDF & Email

Za nami wizyta studyjna na obszarze włoskiego partnera projektu współpracy GAL del Ducato, która dobyła się w dniach 13-18 maja br.  w ramach projektu współpracy pn. „Turystyka-Przedsiębiorczość – Promocja”. W wizycie udział wzięło 50 osób z obszaru LGD „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” oraz LGD „Leśny Krąg” reprezentujących organizacje pozarządowe, samorząd, przedsiębiorców, mieszkańców, producentów produktów lokalnych.  Uczestnicy wyjazdu podnieśli wiedzę w zakresie promocji zasobów historycznych i przyrodniczych, walorów turystycznych obszaru, produkcji,  promocji i sprzedaży produktu lokalnego, rozwoju przedsiębiorczości w zakresie rozwoju  turystycznego obszaru.

Podczas spotkań z przedstawicielami gmin włoskich zostały wymienione dotychczasowe doświadczenia w zakresie promocji i rozwoju obszarów wiejskich.

Anna Wąsowska

Prezes Zarządu

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Warsztaty kulinarne w gminie Nowodwór

Print Friendly, PDF & Email

Cykl warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu pn. „Promocja walorów turystycznych obszaru” zakończył się w miejscowości Nowodwór w  dniu 11.05 br. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z kuchnią tradycyjną, zwyczajami i przyzwyczajeniami żywnościowymi z przeszłości. Kuchnia tradycyjna jako produkt lokalny może być wykorzystany dla rozwoju gospodarczego obszaru. W ramach zajęć praktycznych zostały przygotowane tradycyjne dania: pierogi z serem i miętą, pierogi z kapustą i grzybami, zupę rybną, karkówkę pieczoną, bociany, szarlotkę tradycyjną.  Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.

Anna Wąsowska

Prezes Zarządu

 

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Warsztaty kulinarne w Krasnoglinach

Print Friendly, PDF & Email

Kolejne warsztaty kulinarne odbyły się w miejscowości Krasnogliny, w których  udział wzięli mieszkańcy gminy Ryki, chcący poszerzać swoje umiejętności kulinarne. Warsztaty składały się z części teoretycznej oraz praktycznej. W części teoretycznej, uczestnicy dowiedzieli się o zasadach kuchni regionalnej. W części praktycznej przygotowane zostały smaczne potrawy: marchwianka, świeżonka, łazanki z mięsem, rolada z kurczaka oraz strucla makowa. Ten rodzaj aktywności   to nie tylko wzbogacenie umiejętności kulinarnych ale też integracja społeczności lokalnej i umiejętność pracy w zespole. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych przez uczestników potraw.

Anna Wąsowska

Prezes Zarządu

 

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Informacja o wyborze oferty

Print Friendly, PDF & Email

W związku z zapytaniem Nr 1/2024/TPP na opracowanie i wydanie publikacji promującej produkty i zasoby lokalne, informujemy, iż została wybrana oferta spełniająca kryterium najniższej ceny złożona przez oferenta:

Print Profit sp. z o.o., Koźmin 27, 59-900 Zgorzelec

Oferent zaproponował najniższą cenę w kwocie 3.885,00 zł brutto.

Informacja o wyborze oferty

Print Friendly, PDF & Email

W związku z zapytaniem Nr 11/2024/PWTO na opracowanie i wydanie publikacji zawierającej najciekawsze przepisy kulinarne wraz ze zdjęciami z wykorzystaniem produktu lokalnego, informujemy, iż została wybrana oferta spełniająca kryterium najniższej ceny złożona przez oferenta:

Agencja Wydawnicza „PAJ-PRESS” S.C. Andrzej Kucharczyk, Monika Kucharczyk, ul. Długa 82, 97-200 Tomaszów Mazowiecki

Oferent zaproponował najniższą cenę w kwocie 5.250,00 zł brutto.

Informacja o wyborze oferty

Print Friendly, PDF & Email

W związku z zapytaniem Nr 10/2024/PWTO na opracowanie i wydanie publikacji promującej walory przyrodnicze i historyczne, informujemy, iż została wybrana oferta spełniająca kryterium najniższej ceny złożona przez oferenta:

Print Profit sp. z o.o., Koźmin 27, 59-900 Zgorzelec

Oferent zaproponował najniższą cenę w kwocie 3.885,00 zł brutto.

Przewodnik rowerowy

Print Friendly, PDF & Email

Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” w ramach projektu współpracy pn. „Turystyka rowerowa – rozwój i promocja regionu w oparciu o lokalne zasoby” z Lokalną Grupą Działania „Owocowy Szlak”, Lokalną Grupą Działania  „Doliną Wieprza i Leśnym Szlakiem”, Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Jagiellońska Przystań”, Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Trygon – Rozwój i Innowacja” wydała przewodnik rowerowy w języku polskim i angielskim  jako produkt turystyczny sieciowy, obejmujący obszary Lokalnych Strategii Rozwoju, opracowanych przez Partnerów projektu.

Turystyka rowerowa  jest jednym ze sposobów spędzenia aktywnie wolnego czasu. Jest doskonałym sposobem na relaks, dbałość o sprawność fizyczną.

Publikację można pobrać nieodpłatnie w biurze LGD w Rykach przy ul. Żytniej 8 oraz w siedzibach Partnerów projektu.

 

Wąsowska Anna

 

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Archiwum strony LGD

minrol230-150x150

arimr230-150x150

UMWL1

logo-277

baner_lewy

kajakiempowieprzu

Użytkownicy na stronie
Aktualnie online: 1
Dzisiaj: 70
W sumie: 461842