W dniu 20 stycznia 2024 r. odbyło się szkolenie z zakresu rozwoju przedsiębiorczości w oparciu o produkt lokalny. Uczestnicy projektu pozyskali wiedzę z zakresu produkcji, certyfikacji oraz rejestracji produktu lokalnego. Budowanie marki lokalnej ma na celu utworzenie wspólnej wyróżniającej oferty handlowej i promocyjnej. Dzięki odkryciu i wyeksponowaniu potencjału, dziedzictwa regionu można stworzyć atrakcyjną ofertę dla konkretnych użytkowników. Rosnące zainteresowanie produktami lokalnymi będzie w naturalny sposób powodować wzrost ilości lokalnych miejsc pracy w regionie.
Szkolenie zakończyło się warsztatem, podczas którego w oparciu o pozyskane informację, uczestnicy szkolenia dokonali diagnozy i opisu produktu lokalnego w powiecie ryckim.
Wąsowska Anna
Prezes Zarządu
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.