„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na terenie Wyspy Wisła w Stężycy
W dniu 3 lipca br. w obiekcie Wyspa Wisła odbyła się impreza promująca nasze lokalne dziedzictwo kulinarne, które stanowi ważny element dziedzictwa kulturowego. Produkty kulinarne tradycyjne i regionalne są doskonałą formą prezentowania lokalnych zwyczajów, tradycji i obyczajów. Podczas imprezy można było skosztować wykwintnych zdrowych dań regionalnych przygotowanych przez Klub Aktywnych Kobiet, Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu ryckiego, powiatu garwolińskiego, właścicieli kwater agroturystycznych.
Tradycyjne dania regionalne zaprezentowały: KGW Bobrowniki, Chór Seniora „Zorza” ze Stężycy, KGW Brzeźce, KGW Pawłowice, KGW Brzeziny, KGW Stara Rokitnia, KGW Strych pow. garwoliński, Klub 50+ Maciejowice pow. garwoliński, Klub Aktywnych Kobiet ze Stężycy, Kwatera Agroturystyczna „Tosiek” ze Stężycy Barbara i Antoni Tobjasz, KGW Rososz, Wyspa Wisła w Stężycy. Wśród tradycyjnych potraw regionalnych znalazły się m.in. pierogi, ciasta, nalewki, chleb, pyzy, bendzwoły, zupy, dusoki. Nie zabrakło również rosołu na mleku, z którym wiąże się legenda powitania króla, w czasach gdy Stężyca była miastem królewskim.
Uczestnicy imprezy bawili się również przy dźwiękach muzyki ludowej, które zaprezentowały zespoły ludowe.