Warsztaty pszczelarskie zorganizowano dzięki dofinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W dniach 18-19 lipca 2018 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Kłoczewie odbyły się warsztaty edukacyjno-promocyjne serowarskie i pszczelarskie.
Organizatorem warsztatów był Gminny Ośrodek Kultury w Kłoczewie. Projekt realizowany był w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Lepsza przyszłość Ziemi Ryckiej” z/s w Rykach oraz Gminną Spółdzielnią „Samopomoc Chłopska” w Kłoczewie.
W pierwszym dniu realizacji projektu były warsztaty pszczelarskie dla dorosłych. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem. W warsztatach udział wzięli dorośli w różnej grupie wiekowej. Pan Andrzej Ożóg – pszczelarz z Krakowa z wielką pasją dzielił się swoją wiedzą na temat pszczelarstwa. Opowiedział jak można założyć i prowadzić pasiekę oraz wpływ produktu na zdrowie. Podczas szkolenia można było degustować miody. Nie małym zaskoczeniem uczestników okazał się przygotowany napój z natki pietruszki z dodatkiem miodu pszczelego. Na zakończenie warsztatów przeprowadzone zostało szkolenie przez Prezes LGD Annę Wąsowską w zakresie marketingu i sprzedaży produktów lokalnych. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się o założeniach i projektach, które zamierza realizować Stowarzyszenie LGD „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” w zakresie produktów lokalnych.
Drugi dzień warsztatów poświęcony był na zajęcia dotyczące sposobów przetwarzania mleka na sery i inne produkty mleczne. Uczestnicy warsztatów poznawali tajniki wytwarzania serów podpuszczkowych powszechnie znanych na terenie kraju. Pilni kursanci samodzielnie warzyli sery typu: oscypek, ser gouda, ser koryciński i ser żuławski. Degustowano i porównywano smaki serów wzbogaconych różnymi przyprawami i ziołami.