ologowanie8

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania
Kalendarz
październik 2024
P W Ś C P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

„Kraina mlekiem i miodem płynąca – edukacyjno-promocyjne warsztaty serowarskie i pszczelarskie”

Print Friendly, PDF & Email

Warsztaty pszczelarskie zorganizowano dzięki  dofinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

W dniach 18-19 lipca 2018 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Kłoczewie odbyły się warsztaty edukacyjno-promocyjne serowarskie i pszczelarskie.

Organizatorem warsztatów  był  Gminny Ośrodek Kultury w Kłoczewie. Projekt realizowany był w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Lepsza przyszłość Ziemi Ryckiej” z/s w Rykach oraz Gminną Spółdzielnią „Samopomoc Chłopska” w Kłoczewie.

W pierwszym dniu realizacji projektu były warsztaty pszczelarskie dla dorosłych. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem. W warsztatach udział wzięli dorośli w różnej grupie wiekowej.   Pan Andrzej Ożóg – pszczelarz z Krakowa z wielką pasją dzielił się swoją wiedzą na temat pszczelarstwa. Opowiedział jak można założyć i prowadzić pasiekę oraz wpływ produktu na zdrowie.  Podczas szkolenia można było degustować miody. Nie małym zaskoczeniem uczestników okazał się przygotowany napój z natki pietruszki z dodatkiem miodu pszczelego.    Na zakończenie warsztatów przeprowadzone zostało szkolenie przez Prezes LGD Annę Wąsowską w zakresie marketingu i sprzedaży produktów lokalnych. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się o założeniach i projektach, które zamierza realizować Stowarzyszenie LGD „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” w zakresie produktów lokalnych.

Drugi dzień warsztatów poświęcony był na zajęcia dotyczące sposobów przetwarzania mleka na sery i inne produkty mleczne. Uczestnicy warsztatów poznawali tajniki wytwarzania serów podpuszczkowych powszechnie znanych na terenie kraju. Pilni kursanci samodzielnie warzyli sery typu: oscypek, ser gouda, ser koryciński i ser żuławski. Degustowano i porównywano smaki serów wzbogaconych różnymi przyprawami i ziołami.

Archiwum strony LGD

minrol230-150x150

arimr230-150x150

UMWL1

logo-277

baner_lewy

kajakiempowieprzu

Użytkownicy na stronie
Aktualnie online: 1
Dzisiaj: 73
W sumie: 464258