IV Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb odbył się 8 października br. na terenie kompleksu „Wyspy Wisła” w Stężycy.
Głównym celem festiwalu była promocja rybactwa śródlądowego oraz możliwości zastosowania ryb w kuchni. Podczas festiwalu przeprowadzono konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich i pasjonatów sztuki kulinarnej na „Najlepszą potrawę regionalną przygotowaną z wykorzystaniem ryb słodkowodnych” w dwóch kategoriach: produkty i potrawy.
Komisja Konkursowa zdecydowała o przyznaniu następujących nagród:
w kategorii POTRAWA:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Zagrody za „Razem pierzony pstrąg w ziołach”
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Krasnoglin za „Pierzony sandacz w ziołach”
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Oszczywilka za „Biały relaks”.
Wyróżnienia otrzymali:
Koło Gospodyń Wiejskich z Paprotni za „Karpia pierzonego w ziołach”,
Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy za „Tort z karpia”,
Koło Gospodyń Miejskich z Dęblina za „Roladki rybne w sosie borowikowym”
Koło Gospodyń Wiejskich ze Stężycy za „Frykadelki po stężycku”.
w kategorii PRODUKT:
I miejsce – Koło Gospodyń Miejskich w Dęblinie za „Smażone ryby w zalewie octowej”
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Kośmina za „Rybę marynowaną z Wieprza”
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Krasnoglin za „Rybę w occie”.
Starosta Rycki Dariusz Szczygielski przyznał dwie nagrody specjalne dla Koła Gospodyń Wiejskich z Leopoldowa za produkt pn. „Rybka w stawie” oraz dla Koła Gospodyń Wiejskich z Bobrownik za potrawę „Flaki z karpia”.
Wójt Gminy Stężyca przyznał specjalne nagrody dla firmy Agroturystyka Tosiek ze Stężycy, Koła Gospodyń Wiejskich ze Stężycy i Koła Gospodyń Wiejskich z Paprotni.
Kulinarnym zmaganiom towarzyszyły również występy artystyczne m. in. Zespołu Śpiewaczo-Obrzędowego „Karczmiska” z Leopoldowa, który w tym roku świętuje jubileusz 30-lecia działalności.