BIESIADA WOKÓŁ TRADYCYJNEGO JADŁA
Pod takim hasłem w dniu 20 sierpnia 2017 roku w sali widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury w Kłoczewie odbył się KONGRES PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ.
Organizatorem Kongresu był Gminny Ośrodek Kultury w Kłoczewie. Projekt realizowany był w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Lepsza przyszłość Ziemi Ryckiej” z/s w Rykach oraz Gminną Spółdzielnią „Samopomoc Chłopska” w Kłoczewie.
W Kongresie udział wzięli producenci żywności tradycyjnej z terenu województwa lubelskiego oraz rolnicy z terenu gminy Kłoczew zainteresowani rozpoczęciem działalności związanej z produkcją żywności tradycyjnej.
Głównym celem operacji było wsparcie współpracy i realizacji przez rolników wspólnych inwestycji dotyczących produkcji żywności tradycyjnej.
Cele szczegółowe:
Kongres został otwarty przez Annę Wąsowską – Prezesa LGD „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”. Dalszą część kongresu poprowadziła Pani Jolanta Pecio – producent żywności tradycyjnej z terenu województwa lubelskiego.
Podczas kongresu wygłoszone zostały prelekcje oraz przeprowadzona została debata dotycząca:
Projekt współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach schematu II Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2013-2020.