ologowanie8

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania

Aktualności

Warsztaty kulinarne w Czernicu

Print Friendly, PDF & Email

Warsztaty kulinarne odbyły się w miejscowości Czernic gm. Kłoczew. Celem projektu jest rozwój turystyczny obszaru w oparciu o dziedzictwo kulinarne, które jest istotnym elementem rozwoju turystycznego obszaru i budowy marki turystycznej. Należy zauważyć, że turystyka kulinarna staje się coraz bardziej popularna. Turyści chętnie przyjeżdżają tam gdzie są odmienne zwyczaje, aby poznać tradycje, zetknąć się z kulturą lokalną oraz kuchnią lokalną, charakterystyczną dla danego obszaru. Po zakończonych warsztatach nastąpiła degustacja przygotowanych potraw. Zajęcia były również okazją do integracji społeczności lokalnej.

Anna Wąsowska

Prezes Zarządu

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Warsztaty kulinarne

Print Friendly, PDF & Email

W dniu 13 kwietnia b.r. w Dęblinie oraz Czernicu gm. Kłoczew odbyły się  warsztaty kulinarne z zakresu kuchni regionalnej. W warsztatach udział wzięli mieszkańcy miasta Dęblin oraz gminy Kłoczew, którzy chcieli poszerzyć swoją wiedzę kulinarną.   Zajęcia rozpoczęły się od zaprezentowania i zapoznania uczestników. Następnie prowadzący warsztaty  omówili  zasady kuchni regionalnej oraz przepisy potraw. Omówione  zostały charakterystyczne cechy kuchni  tradycyjnej a przede wszystkim podkreślono,  iż jest ważnym  składnikiem dziedzictwa narodowego oraz wpływa na rozwój turystyczny obszaru. Uczestnicy projektu przystąpili pod kierunkiem prowadzącego do samodzielnego przygotowywania potraw tradycyjnych. Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.

Anna Wąsowska

Prezes Zarządu

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Informacja

Print Friendly, PDF & Email

                                              Informujemy, iż

                                   dnia 29.03.2024 r. biuro LGD

                                       czynne do godz. 12:00.

Szlaki rowerowe w gminie Ułęż

Print Friendly, PDF & Email

W ramach realizacji projektu przez Lokalną Grupę Działania ”Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej” pn. „Promocja walorów turystycznych obszaru”  wyznaczony został  szlak rowerowy w gminie Ułęż na odcinku ok 27 km. Szlak rowerowy biegnie od miejscowości Sarny przez miejscowość Białki Dolne, Białki Górne, Żabianka, Sobieszyn, Podlodówka, Lendo Ruskie. Został połączony z siecią szlaków w powiecie puławskim na odcinku Baranów – Drążgów. Podczas przemierzania szlaku można zwiedzać obiekty zabytkowe, liczne kapliczki przydrożne a także podziwiać niezwykłą przyrodę. O jej niezwykłości świadczy fakt, że dolina Wieprza została objęta programem NATURA 2000. Trasa biegnie głownie asfaltowymi drogami, ale też trzeba mieć na uwadze, że są odcinki wymagające doświadczenia. Jest to trasa wygodna, bezpieczna o niskim natężeniu ruchu. Jest idealna zarówno dla doświadczonych miłośników sportów rowerowych jak  i dla rodzin, seniorów.  Na trasie usytuowane są mapy szlaku rowerowego, informujące o miejscu pobytu rowerzysty.

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Anna Wąsowska

Prezes Zarządu

 

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Informacja

Print Friendly, PDF & Email

Informujemy, iż

w dniu 22.03.2024 r. biuro LGD nieczynne

ze względu na szkolenie pracowników biura.

Festiwal Polska od Kuchni

Print Friendly, PDF & Email

 

Festiwal Polska od Kuchni – trwają zapisy do konkursów dla Kół Gospodyń Wiejskich

Festiwal „Polska od Kuchni” to prawdziwe święto smaków, które zaprasza wszystkich miłośników polskiej kuchni na niezapomnianą podróż po regionalnych tradycjach kulinarnej Polski.

Festiwal stanie się areną dla najlepszych kucharzy, pasjonatów kulinarnych oraz wszystkich, którzy pragną poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Na odwiedzających czekają liczne stoiska z regionalnymi przysmakami, warsztaty kulinarno-edukacyjne, degustacje potraw przygotowywanych na żywo oraz wiele innych atrakcji.

Te wyjątkowe wydarzenie rusza w Polskę już po raz czwarty, tym razem z Menu Wolności oraz nową Ambasadorką – Katarzyną Bosacką.

Menu Wolności to ogólnopolska akcja społeczna mająca na celu rozpropagowanie wśród wszystkich Polaków idei wspólnego i radosnego świętowania rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku, które przyniosły Polsce wolność. To właśnie przy stole i wspólnym posiłku następuje największa integracja.

Chcąc uhonorować wkład Kół Gospodyń Wiejskich w promowanie bogactwa oraz różnorodności lokalnej tradycji a także pogłębić wiedzę o kulturze regionu, Organizatorzy Festiwalu „Polska od Kuchni” już po raz kolejny zapraszają wszystkie KGW do udziału w konkursach angażujących Koła z całej Polski. Szczypty pikanterii konkurencjom dodadzą wartościowe nagrody, które Koła mogą zdobyć.

 

Formularze zgłoszeniowe do konkursów oraz dla wystawców dostępne są na stronie festiwalu pod linkami:

 

https://festiwalpolskaodkuchni.pl/zgloszenia-do-konkursow–formularze-s6106

 

https://festiwalpolskaodkuchni.pl/wystawcy-kgw–formularz-s6144

 

https://festiwalpolskaodkuchni.pl/wystawcy-ogolni–formularz-s6145

 

 

Wybory Miss Wdzięku

W tym roku Konkursom Miss Wdzięku przewodzić będzie motyw kwiatowy.

To przestrzeń dla wszystkich kobiet, które chcą poczuć się wyjątkowo, są pełne klasy i wdzięku.
W konkursie Miss jedną z kreacji, w której zaprezentują się Panie będzie strój nawiązujący w motywu przewodniego – wianki, bukiety, suknie w kwietne wzory – wszystkie chwyty dozwolone. Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach wiekowych: Miss od 18 do 45 lat oraz Miss 45+.

Pragniemy stworzyć niezapomnianą atmosferę, pełną dobrej zabawy, przyjaźni i wspólnoty, gdzie każda uczestniczka będzie miała szansę zabłysnąć a także zdobyć uznanie jury oraz publiczności.
Niech Wasza charyzma i wdzięk zjednają serca wszystkich obecnych na tym wyjątkowym wydarzeniu.

Miss Wdzięku to nie konkurs piękności, lecz wyraz szacunku dla różnorodności i indywidualizmu każdej kobiety.

Na zwycięzców czekają również atrakcyjne nagrody finansowe.

 

Wystawcy:

Koła nie biorące udziału w konkursach, również mogą zaprezentować się na Festiwalu. Organizatorzy dają możliwość pokazania swojej działalności – rękodzieła, śpiewu, wyśmienitego regionalnego jedzenia i wszystkiego, czym tylko możecie się pochwalić. Niech ludzie zobaczą, jak pomysłowe, zaradne i przedsiębiorcze są kobiety z kół gospodyń wiejskich. Do udziału w festiwalu zaproszeni są również regionalni wystawy nie zrzeszeni w kołach gospodyń wiejskich, rękodzielnicy i twórcy chcących zaprezentować swoje produkty.

 

Serdecznie zapraszamy do udziału w Festiwalu „Polska od Kuchni”, aby wspólnie odkrywać bogactwo polskiej kuchni i cieszyć się smakiem prawdziwej tradycji kulinarnej. To niepowtarzalna okazja, by zanurzyć się w świecie aromatów, którymi nasza kuchnia stoi.

 

Zgłoszenia do konkursów przyjmowane są do 29 marca br. 

Więcej informacji na stronie: www.festiwalpolskaodkuchni.pl oraz na naszych profilach na portalach społecznościowych:
Facebook: https://www.facebook.com/polskaodkuchni
Instagram: https://www.instagram.com/festiwalpolskaodkuchni

                                                 

 

Szkolenie z zakresu rozwoju przedsiębiorczości w oparciu o produkt lokalny

Print Friendly, PDF & Email

W dniu 20 stycznia 2024 r. odbyło się szkolenie z zakresu rozwoju przedsiębiorczości w oparciu o produkt lokalny. Uczestnicy projektu pozyskali wiedzę z zakresu produkcji, certyfikacji oraz rejestracji produktu lokalnego.  Budowanie marki lokalnej ma na celu  utworzenie wspólnej wyróżniającej oferty handlowej i promocyjnej. Dzięki odkryciu i wyeksponowaniu potencjału, dziedzictwa regionu można stworzyć atrakcyjną ofertę dla konkretnych użytkowników. Rosnące zainteresowanie produktami lokalnymi będzie w naturalny sposób powodować wzrost ilości lokalnych miejsc pracy w regionie.

Szkolenie zakończyło się warsztatem, podczas którego w oparciu o pozyskane informację, uczestnicy szkolenia dokonali diagnozy i opisu produktu lokalnego w powiecie ryckim.

 

Wąsowska Anna

Prezes Zarządu

 

 

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”.

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Archiwum strony LGD

minrol230-150x150

arimr230-150x150

UMWL1

logo-277

baner_lewy

kajakiempowieprzu

Użytkownicy na stronie
Aktualnie online: 0
Dzisiaj: 51
W sumie: 442828